ABD Başkanı Joe Biden, 1915 Olayları ile ilgili yazılı açıklamasında 107 yıl önce yaşananları bir kez daha “soykırım” olarak nitelendirdi. Türkiye ise söz konusu açıklamaya sert tepki göstererek “yanlışta ısrar edenleri kınadığını” bildirdi.
Joe Biden, 24 Nisan 2022 tarihinde yaptığı açıklamada, “Osmanlı yetkilileri, Ermeni entelektüelleri ve toplum liderlerini İstanbul’da tutukladı. Böylece, 20’nci yüzyılın en kötü mezalimlerinden olan Ermeni soykırımı başlamış oldu. Bugün, sınır dışı edilen, katledilen ya da yok etme kampanyasında ölüme yürütülen 1,5 milyon Ermeni’yi anıyoruz” dedi. Açıklamasında Ermenice “Büyük Felaket” anlamına gelen “Meds Yeghern” kelimesini de kullanan Biden, 1915 Olayları’ndan etkilenenlerin ABD dâhil dünyanın birçok yerinde yeni hayat kurduğunu ve uzun yıllardır ABD’deki Ermenilerin ülkeye zenginlik kattığını belirtti. Biden, Ermenilerin atalarının hikayelerini Amerikan topraklarına getirdiğini ifade ederek, “Ermenilerin tarihine saygı duyuyoruz. Bu acıyı görüyoruz. Tarihi tasdik ediyoruz. Bunu da suçu birilerine yüklemek için değil, bunun bir daha asla yaşanmaması için yapıyoruz” dedi.
Türkiye, ABD Başkanı Joe Biden’ın “soykırım” iddialarına sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“1915 Olayları konusunda tarihî olgularla ve uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliği bulunmamaktadır. Buna ABD Başkanı Biden’ın 2021 yılında yaptığı hatanın tekrarı niteliğindeki bugünkü talihsiz beyanı da dâhildir. Siyasi saiklerle tarihî gerçekleri çarpıtan bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz. Tarihten husumet çıkarmaktan başka amaca hizmet etmeyen tek taraflı ve seçici yaklaşımlar ahlaken sorunlu, siyaseten art niyetlidir. İnsani ve vicdani duruş, etnik ve dinî ayrım gözetmeksizin o dönemde yaşanan tüm acıların anılmasını gerektirir. Türkiye, Ermeniler dâhil tüm Osmanlı nüfusunun yaşadığı acıları saygıyla anmaktadır. Bu acıları siyasete malzeme yapma girişimlerini reddediyoruz.”
Açıklamada, Türkiye’nin, 1915 Olayları gibi tarihin tartışmalı dönemlerinin önyargısız biçimde, bilimsel ve hukuki esaslar çerçevesinde araştırılması ve adil bir hafızaya ulaşılması gerektiği görüşünde olduğu kaydedilerek, “Bu anlayışla Türkiye, Ortak Tarih Komisyonu kurulmasını önermiş, arşivlerini açmıştır. Türkiye, bölgesinde ve dünyada barış ve istikrarın hâkim olması, işbirliği ruhunun öne çıkması için çaba göstermektedir. Ermenistan’la başlatılan normalleşme girişimi bu anlayışın bir başka tezahürüdür” denildi.