Dış politikasının önemli konu başlıkları arasında 1915 Olayları da yer alan Türkiye, sözde Ermeni soykırımı iddialarına daha iyi yanıt vermek ve bu konuda yeni strateji geliştirmek üzere harekete geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) toplantısında 1915 Olayları ile ilgili “özerk ve sivil bir yeni yapı oluşturulması” önerisi gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu öneriyi uygun bularak gerekli çalışmaların yapılması talimatını verdiği öğrenildi.
Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, söz konusu yapıya yönelik öneri, geçtiğimiz aylarda ABD Kongresi’nde yeni bir Ermeni tasarısının ele alındığı ve ABD mahkemelerinde Ermeniler tarafından açılan davaların görüldüğü sıralarda gündeme geldi. Ancak konuyla ilgili toplantı koronavirüs salgını nedeniyle ertelenerek geçtiğimiz haftalarda yapılabildi.
ÇİÇEK VE SERTÇELİK BRİFİNG VERDİ
Yüksek İstişare Kurulu toplantısında, önerinin sahibi YİK Üyesi Cemil Çicek ile Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Seyit Sertçelik bir brifing verdi. Türkiye’nin, sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla doğrudan ilgilenen, bu konuda argüman ve strateji geliştiren tek bir kurumunun olmadığı ifade edilen toplantıda, konu başlığına bağlı olarak ilgili bakanlıkların devreye girdiği, ancak bütüncül bir siyaset geliştirilemediği kaydedildi. Geçmişte Millî Güvenlik Kurulu’nun (MGK) takip ettiği konunun 2015 yılındaki yasa değişikliği ile bu kurumdan alınarak Başbakanlık Yakın Tarihi Araştırmalar Merkezi’ne verildiği hatırlatılırken, bu merkezin de Başbakanlığın lağvedilmesinden sonra işlevsiz kaldığı belirtildi. Konunun sadece siyasi değil, kültürel, tarihsel ve hukuksal boyutuna, ayrıca propaganda yönüne bir bütün olarak bakacak ve tek işi bu olacak bir kuruma ihtiyaç duyulduğu vurgulanan toplantıda, bu kurumun direkt hükümet ve devletle ilişkisi bulunmayan, özerk ve bağımsız bir sivil yapı olması kararlaştırıldı.
FAALİYETLERDE STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİ
Yüksek İstişare Kurulu toplantısında, Ermeni lobisinin sözde soykırım iddialarını reddedilme olasılığı nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı’na getirmediği, ancak son dönemde bu konuda strateji değişikliğine gittiği belirtildi. Toplantıda, lobicilik faaliyetinin “soykırım” yerine “insanlık suçu” odaklı hale getirilmeye çalışıldığı kaydedildi. Ayrıca, bu konuda beş üniversitenin katılımıyla hazırlanan rapor ele alındı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplantıda dile getirilen önerilere katıldığı ve gerekli çalışmanın bir an önce tamamlanması talimatını verdiği öğrenildi.