OBAMA’NIN TEK YANLI BAKIŞINA DIŞİŞLERİ’NDEN TEPKİ

Yazı: ermenisorunu.gen.tr  ///  04.12.2019

OBAMA’NIN TEK YANLI BAKIŞINA DIŞİŞLERİ’NDEN TEPKİ

8 Kasım 2016’da yapılacak seçimlerle görev süresi dolacak olan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, başkanlık koltuğunda geçirdiği son 24 Nisan’da da “soykırım” sözcüğünü kullanmadı. Başkan seçilmeden önce “Ermeni soykırımı”nı tanıyacağını vadeden Obama’nın her yıl 24 Nisan öncesinde yayımlayacağı mesaj merakla bekleniyordu. Bu yıl da mesajında “soykırım” ifadesini kullanmayan Obama, Ermenice “büyük felaket” anlamındaki “Meds Yeghern” sözüne başvurdu. Obama, “20. yüzyılın ilk kitlesel mezalimini, 1,5 milyon Ermeni’nin Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde sürüldüğü, katledildiği ve ölümlerine yürütüldüğü Ermenilerin ‘Meds Yeghern’ini yasla anıyoruz” diyerek başladığı mesajında , “1915’in başlarındaki karanlık günlerde acı çekenlerin anısını onurlandırır ve asla tekrarlanmaması için bu trajediden ders çıkarmayı taahhüt ederken, aynı zamanda zulme uğrayanlara yardım etmeye çalışmış olanları takdir ediyoruz” dedi. Geçen yılki mesajında “ortak acı”dan söz eden ABD Başkanı bu yıl yalnızca Ermenilerin acı çektiği ve zulme uğradığı bir 1915 tablosu çizdi.

Obama’nın açıklamasına Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’ndan cevap geldi. Bakanlığın internet sitesinde yayımlanan cevap metni şöyle:

“ABD Başkanı Obama’nın, 1915 Olayları hakkında 22 Nisan 2016 tarihinde yaptığı açıklama, I. Dünya Savaşı koşullarında yaşanan acıların tek yanlı bir tarih anlatısı temelinde değerlendirilmesinin yeni bir örneğidir. Türkiye, Türk ve Ermeni halkları arasında yüzlerce yıllık birlikte yaşama deneyimi temelinde, barış içinde ortak bir gelecek inşa etme arzusunu samimiyetle ortaya koymaktadır. Dost ve müttefik ülkelerin, bu çağrıya destek vermek yerine, çatışmayı derinleştirmeyi savunan çevreleri cesaretlendirmesi üzücüdür. Bugüne kadar tarihte yaşanan acıları siyasete alet etmeye yönelik çabaların kimseye fayda getirmediği bir gerçektir. Hal böyleyken, her yıl belli tarihlerde üçüncü ülkelerin alacakları siyasi pozisyonlardan menfaat çıkarmaya çalışan çevreler, dostluk ve barış umudunu zedelemekle kalmayıp, o dönemde yaşanan ortak acılara da bir nevi saygısızlık etmektedir. Bu çerçevede, ABD yönetimini tarihî gerçekleri adil bir hafıza temelinde değerlendirerek, tüm tarafların acılarını dikkate alan, tarafsız, sağduyulu ve yapıcı bir yaklaşım benimsemeye davet ediyoruz.”