DIŞİŞLERİ’NDEN DÖRT ÜLKEYE SERT TEPKİ

Yazı: ermenisorunu.gen.tr  ///  03.12.2019

DIŞİŞLERİ’NDEN DÖRT ÜLKEYE SERT TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, ABD, Almanya, Rusya ve Fransa’nın 1915 Olayları’na ilişkin yaptığı açıklamalara tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Obama’nın 23 Nisan 2015 tarihinde yaptığı açıklamanın Türkler ile Ermenilerin ortak tarihlerinin acılı bölümünü adil bir hafıza temelinde değerlendirmekten çok uzak olduğu belirtildi. Bakanlık ABD Başkanı’nın açıklamasına ilişkin olarak, “Açıklamanın, I. Dünya Savaşı’nda yaşananların, Ermeniler kadar Türk halkı bakımından da hassasiyet taşıdığı gerçeğinden kopuk olması ve tek taraflı bir bakış açısını yansıtması sorunludur. Bu seçici ve tarafgir adalet anlayışını reddediyoruz” ifadelerini kullandı.Açıklamada, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck’un 1915 Olayları’nı soykırım olarak nitelendirdiği konuşması için şöyle denildi: “Cumhurbaşkanı Gauck’un, hukuka ve tarihi gerçeklere aykırı şekilde, Türk milletine işlemediği bir suçu isnat etme hakkı yoktur. Toplumsal birlik, bütünlük ve uyumu temsil etme makamında olanlardan, toplumu oluşturan tüm fertlerin hassasiyetlerini dikkate almaları ve daha kucaklayıcı bir yaklaşım sergilemeleri beklenir. Bu bağlamda, Gauck’un, temsil ettiği insanlar arasında bulunan yüzbinlerce Türk asıllı Alman vatandaşının düşüncelerini yok sayması ibret vericidir. Türk halkı, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck’un bu ifadelerini unutmayacak ve affetmeyecektir.”

Dışişleri Bakanlığı, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Erivan’da düzenlenen törene katılmasıyla ilgili, “Fransa’nın bu haksız ve tarafgir tutumu Türkiye tarafından reddedilmekte ve kınanmaktadır” açıklamasını yaptı. Tarihten barış ve dostluk değil, husumet çıkarma üzerine kurulu bir etkinliğe katılarak tarihsel gerçekleri çarpıtan ve hukuku tahrif eden ifadeler kullandığı vurgulanan açıklamada, konuyla ilgili şu satırlar yer aldı: “Cumhurbaşkanı Hollande’dan, söz konusu törenler sırasında Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşü sürecinde hangi dine ve etnik kökene mensup olursa olsun tüm Osmanlı vatandaşlarının büyük acılar yaşadıklarını teslim etmesi beklenirdi. Farklı dinlerin mensuplarının acıları arasında ayrım yapmayan böyle bir yaklaşım, kuşkusuz, Fransa’daki 600 bin Türk tarafından da olumlu ve kucaklayıcı bir davranış olarak görülürdü.”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 1915 Olayları’na ilişkin açıklamasının Türkiye tarafından yok hükmünde kabul edildiğine dikkat çeken açıklamada, Putin’in “soykırım” ifadesinin kullanmasını kınandı. Dışişleri Bakanlığı, “Rusya’nın Kafkaslar, Orta Asya ve Doğu Avrupa’da yüz yıl boyunca gerçekleştirdiği kitlesel katliamlar, sürgünler ve Holodomor gibi topluca cezalandırma yöntemleriyle özellikle kendi tarihinde Türk ve Müslüman halklara yönelik insanlık dışı uygulamaları göz önüne alındığında, soykırımın ne olduğunu ve hukuki boyutunu esasen en iyi kendisinin bilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.