Avrupa Parlamentosu’nun 1915 Olaylarını “soykırım” olarak tanıyan tasarıyı onaylamasına Dışişleri Bakanlığı’ndan ağır sözlerle tepki geldi. AP’nin meşruiyetinin sorgulandığı açıklamada bu kararın sadece bilgisizlik ve cehaletle açıklanamayacağı, bunun arkasında dinsel ve kültürel bağnazlık ile farklı görülen karşısındaki umursamazlığın yattığı belirtildi. Bakanlık’ın internet sitesinde yayınlanan açıklamada “Tarihi ve hukuku katleden bu metni kabul edenleri ciddiye almıyoruz. AB vatandaşlarının 2014’teki seçimlere %42 oranındaki katılımı, bu Parlamento’nun AB siyasi kültüründeki yerini zaten göstermektedir” ifadelerine yer verildi.
Dışişleri Bakanlığı, daha önce de benzer bir karara imza atıldığını hatırlatarak, Avrupa Parlamentosu’nun kabul ettiği kararla, zamanında uluslararası hukukla bağdaşmaz şekilde ve yetki alanını aşarak yapmış olduğu hatayı tekrarladığını kaydetti. Avrupa Birliği’nin uzlaşı ve barış kültürü temelinde, demokrasi, insan hakları ve serbest piyasa ekonomisi gibi temel ilkeler bazında kurulduğunun altını çizen Dışişleri, “tutarsız” buldukları bu metni onaylayanları AB’nin değerlerini anımsamamakla suçladı.
“Bu metni, anılan kuruma, ileride hatırlamak istemeyeceği belgeler arasında yerini almak üzere aynen iade ediyoruz” sözlerine yer veren açıklamada ayrıca, “Türkiye-AB ilişkilerinin gelişmesine engel çıkarmakla tanınan Avrupa Parlamentosu, daha önce de denediği gibi, 1915 olayları konusunda yeniden tarih yazmaya heveslenmiştir. Bu heves, Türk karşıtı Ermeni propagandasının klişelerini harfiyen tekrarlayan, 15 Nisan 2015 tarihli gülünç bir karar metniyle sonuçlanmıştır” ifadeleri de kullanıldı.
Açıklamada, parlamentoların yetkilerini aşıp tarih yazmaya veya yargılamaya heveslenmeleri durumunda 1915 Olayları’ndan önce Avrupa’nın Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı gibi insanlığın en korkunç felaketindeki rol ve sorumluluklarını konu edinmesi gerektiğinin altı çizildi.
İktidar ve muhalefet partilerinin milletvekillerinden oluşan bir heyetle AP nezdinde yürütülen görüşmelerden sonuç alınamamış, tasarı, Avrupa Komisyonu’nun itirazına rağmen oylanarak kabul edilmişti.