Son dönemde Türkiye’ye yönelik olumsuz eleştirilerini artırmasıyla dikkat çeken Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye raporu, yeni değişiklik önergeleriyle daha kritik bir hale getirildi. AP Türkiye raportörü Hollandalı Kati Piri’nin kaleme aldığı taslak rapora yönelik 442 değişiklik önergesi sunuldu.
Türkiye aleyhine maddeler içermesine rağmen orta yol arayan bir niteliğe sahip olduğu ifade edilen taslak metni sertleştirecek önergeler arasında, özellikle “Ermeni soykırımı” iddialarının tanınması ve PKK’nın Avrupa Birliği terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep edenler dikkat çekiyor.
1915 Olayları’nın 100’üncü yıldönümüne yaklaşılmasının AP parlamenterlerini etkileme riskini yükselttiği yorumları yapılırken, mevcut tablonun Ankara’nın bir dönem en fazla destek aldığı kanat olan liberallerin önemli bir bölümünü kaybedebileceği de konuşulanlar arasında yer alıyor. Büyük oranda Alman parlamenter Alexander Graf Lambsdorff ile Hollandalı parlamenter Marietje Schaake tarafından hazırlanan önergelerde, “Türkiye’deki siyasilerin açıklama ve eylemleri bağlamında ülkenin Kopenhag kriterlerini karşılar kabul edilemeyeceği” ve “müzakere sürecinin sorgulandığı” yönündeki vurgular dikkat çekiyor.
Kati Piri ile AP’deki siyasi grupların verilen değişiklik önergeleri üzerine Şubat ayı sonuna kadar müzakereleri tamamlaması, ardından raporun AP Dış İlişkiler Komisyonu’nda oylandıktan sonra 9-12 Mart günleri arasında yapılacak AP Genel Kurul çalışmalarında kabul edilmesi bekleniyor.